Ordu'nun Korgan ilçesinde başlatılan Aybastı Perşembe Yaylası'nı da tehdit eden maden projeye karşı yöre halkı yürüyüş gerçekleştirerek tepki gösterdi.
Korgan’da maden sondajına karşı yürüyüş düzenlendi
Karadeniz Bayrak/KORGAN(Ordu),(OBA)
Ordu'nun Korgan ilçesinde başlatılan Aybastı Perşembe Yaylası'nı da tehdit eden maden projeye karşı yöre halkı yürüyüş gerçekleştirerek tepki gösterdi.
Ordu'nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen yeni maden sondajına karşı düzenlenen yürüyüş jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Kısa bir sürenin ardından jandarmanın yolu açması üzerine sondaj alanına yürüyüş tekrar başladı. Şirket yetkilileri var demesine rağmen izin belgesini gösteremeyince Platform, belge olmadığına yönelik tutanak tutulmasını istemesi üzerine Jandarma şirketin izin belgelerinin olmadığına yönelik tutanak tuttu.
Aybastı Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek olan Korgan yaylalarında yapılmak istenen maden sondajının durdurulmasından sonra Korgan Tatarcık Mahallesi’nde MTA tarafından yeni maden sondajı başlatıldı. Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu ve yöre halkı tepki gösterdi.
Platform sözcüsü Bedir Silme şunları söyledi:
"Tatarcık halkı; Yeşilyurt, Soğukpınar, Durali, Akçakese, Yenipınar, Karakoyunlu ve birçok mahalle buraya geldi. Bugün burada, yıllardır alın terimizle ve emeğimizle büyüttüğümüz ormanlarımızı korumak ve kollamak için toplandık. Ekerken ve biçerken olmayanlar, şimdi sofraya oturup Tatarcık, Yeşilyurt ve Soğukpınar halkının alın teriyle yetiştirdiği ürünlerden faydalanmak istiyorlar. Biz de onlara ‘dur’ demek için buradayız. Ordu Çevre Derneği, Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu, Aybastı-Korgan-Kabataş Platformu üyeleri ve Fatsa Koruma Derneği üyeleri olarak bu mücadelede bir aradayız."
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül,"Devlet, Enerji Bakanlığı aracılığıyla her yıl ülkenin dört bir yanındaki madenlere ilişkin ihaleler açıyor. Şirketler bu ihalelere katılarak topraklarımızı adeta satın alıyorlar. Bunun adı, bu toprakları satmak ve satın almaktır. Uluslararası şirketler, yerel şirketlerle anlaşmalar yaparak bu toprakları elimizden alıyor. Bizi sömürülecek bir ülke olarak görüyorlar. Üstelik yasal süreçlere dahi uyulmuyor. Perşembe Yaylası’nda buna şahit olduk. İhaleyi alan şirket, sondaj çalışması yapmaya geldiğinde ruhsatında hangi kurumlardan izin aldığı belirtilir. Ancak ellerinde hiçbir izin bulunmuyordu. Bunlar yetmezmiş gibi, ÇED izni olmadan sondaj yapılamayacağına dair mahkeme kararı da var. Fakat bu karara da uyulmadı. Doğayı korumak ve kollamak yurttaşın görevidir. Biz, Anayasa’nın bize verdiği bu görevi yerine getirmek için buradayız."
9871,78%0,42
35,31% -0,13
36,52% -0,32
3001,77% 0,59
4853,31% 0,74