Bonzai Uyuşturucudur Hayatına Sahip Çık
Altınordu’da düzenlenen ‘
Bonzai Uyuşturucudur Hayatına Sahip Çık’ başlıklı
açık hava panelinde bonzainin Ordu’da kullanım oranını arttığı belirtilerek sağlık açısından eroinden 100 kat daha zararı olduğu belirtildi.
Türk Tıp Öğrencileri Birliği,
Ordu Genç Girişimciler Kurulu,
Ordu Tabipler Odası ve
Altınordu Belediyesi tarafından bonzai hakkında de farkındalık oluşturmak amacıyla açık hava paneli düzenlendi. Düzenlenen panelde yapılan konuşmalarda ilk kez Almanya’da ortaya çıkan bonzainin eroinden 100 kat daha zararlı bir uyuşturucu olduğu belirtildi.
Panelde açıklama yapan Ordu Tabipler Odası Başkanı Özgür Enginyurt, “Bonzai 2004 yılında ilk kez Almanya’da ortaya çıktı. Bonzai sentetik bir madde bu madde çok rahatlıkla laboratuarlarda hata laboratuarlarda bile değil merdiven altlarında üretilebiliyor. Çok ucuz ve sağlık açısından eroinden 100 kata daha tehlikeli. Sağlıkla ilgili çok ciddi yan etkileri mevcut. Çıktığında yasal marihuana yasal uyuşturucu olarak lanse edildi. Zaten algı da bu yüzden oldu. Avrupa tarafından piyasaya sürülürken bu yasaldır, zararı yoktur cesaretinizi artırır, toplumda sosyalleşirsiniz gibi bir algıyla piyasaya sürüldü. Bu neden türü çok hızlı bir şekilde yayıldı. Ama elbette ki yasal ve zararsız değil.” dedi.
Ordu Ticaret Odası Başkanı Servet Şahin ise, “Bonzai gibi diğer içilen şeylerle ilgili Ordu çok hassas bir bölge. Çok da tüketildiği söyleniyor. Bonzai ve ot tüketiminin Ordu’da fazla olduğu söyleniyor. Bu konu çok hassas bir konu. Gençlere yatırım bugünlerde yapılmazsa ileride felaketler oluyor. Bu içilen maddeler sayesinde yoldan çıkmalar oluyor. Eğitimin bütün meselesi burada. Çok erken yaşla başlaması gereken ahlak eğitimine belki geç yaşta başlamasının tezahürleri oluyor. Gençlerin arkadaş ortamını takip edememek de sorunları büyütüyor. Emniyete ailelere çok görev düşüyor. Herkesin bu konuda hassas olması gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.
Ordu Ticaret Odası genç Girişimciler Kurulu Başkanı Fatih Şahin ise “ Ülkemizde ve şehrimizde bu konuyla ilgili gerçekten problem var. Gençlerimiz buna yöneliyorlar. Biz gençlerimizi bu tür platformlarda değil girişimcilik platformlarında görmek istiyoruz. Onları biz madde bağımlılığı ile değil girişimcilikte, sanayide, ticarette görmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. Panelde konuşan
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpay Haktanır, Ordu Sağlık İl Müdürü Yardımcısı Fatih Poyraz da uyuşturucunun gençler üzerindeki zararlarına dikkat çekti.