OBB iştiraki ORKENT A.Ş'nin eski otogar arazisi üzerinde devam eden inşaatın bir yıldır ruhsatsız olduğu ileri sürüldü
Boş Arazide Ruhsatsız Dönüşüm!
İYİ Parti Ordu İl Başkanı Fatih Titiz, OBB iştiraki ORKENT A.Ş'nin eski otogar arazisi üzerinde devam eden inşaatın bir yıldır ruhsatsız olduğunu söyledi. Ruhsatın meclis üyesinin sorusu üzerine çıkarılmasını ise 'Milletle Alay Ediyorlar' diye yorumladı.
İYİ Parti Ordu İl Başkanı Fatih Titiz, Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki ORKENT A.Ş'nin Altınordu ilçesinde eski otogar arazisinde yürüttüğü "Yeni Mahalle Kentsel Dönüşüm Projesi" ile ilgili iddialarda bulunarak sert tepki gösteri. Projenin kamu yararına değil, ticari rant amacıyla yürütüldüğünü savunan Titiz, önemli açıklamalarda bulundu.
KÜLTÜR KONGRE MERKEZİ YERİNE TİCARİ RANT
Fatih Titiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kültür ve kongre merkezi yapılması amacıyla devredilen arazinin, Büyükşehir Belediyesi tarafından ticari bir yapıya dönüştürüldüğünü belirtti. Titiz, "Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin Altınordu ilçesinde yer alan eski otogar arazisinde başlattığı "Yeni Mahalle Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında yaşanan hukuksuzluklar, şeffaflık eksikliği ve keyfi uygulamalar kabul edilemez bir boyuta ulaşmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kültür ve kongre merkezi yapılması amacıyla devredilen arsa, kat karşılığı rant elde edilen bir yapıya dönüştürülmüştür. Ortada ne kültür merkezi ne de kongre merkezi bulunmaktadır. Projede doğrudan yap-sat usulüne geçilmiştir.
KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YOK
İnşaat devam etmesine rağmen kültür ve kongre merkezi ile ilgili hiçbir açıklama yapılmamasını eleştiren Titiz, "Bakan Murat Kurum tarafından 2021 yılında “kongre ve kültür merkezi” olarak halka duyurulan ve 2022 yılı sonunda tamamlanacağı açıklanan proje, rafa kaldırılarak yerine ticari rant uğruna konut, ofis ve işyerleri inşa edilmeye başlanmıştır. Bu değişikliği kimin ve hangi yetkiyle yaptığı bilinmemektedir. Müteahhit ve ORKENT işbirliğiyle önce konut, ofis ve işyerleri inşaatına başlanmış, kongre ve kültür merkezinin ne zaman ve hangi kurum ya da firma tarafından yapılacağına dair hiçbir açıklama yapılmamıştır." diye konuştu.
BOŞ ARAZİDE KENTSEL DÖNÜŞÜM!
Boş arazide kentsel dönüşüm olmayacağını belirten Titiz, "Boş bir arsaya yapılan bu binaya “kentsel dönüşüm” adı verilmiştir. Ancak ortada ne bir rezerv alanı ne de kentsel dönüşümle ilgili bir proje bulunmaktadır." şeklinde konuştu.
İNŞAAT BİR YILDIR RUHSATSIZMIŞ!
İnşaatın bir yıl boyunca ruhsatsız şekilde devam ettiğini belirten Titiz,
"Devam eden inşaatla ilgili skandal, CHP’li bir meclis üyesinin OBB Meclisi’nde sorduğu soruyla ortaya çıkmıştır. Meclis üyesi, devam eden inşaatın ruhsatının olup olmadığını sormuş ve kamuoyunun aydınlatılmasını istemiştir. Ancak ruhsat olmadığı için, meclisin gerçekleştiği tarihten 10 gün öncesine ruhsat hazırlanarak milletle adeta alay edilmiştir."
İHMAL DEĞIL HUKUK TANIMAMA
Ruhsat alınana kadar ki bir yıllık süreçte birçok belirsizliğin olduğunu kaydeden Titiz, "Bir yıl boyunca ruhsatsız şekilde devam eden inşaatın güvenliğini kimin sağladığı ve yapı denetim işlerinin nasıl yürütüldüğü belirsizdir. Bu durum yalnızca bir ihmal değil, açık bir hukuksuzluktur. İnşaat alanında ruhsatsız olarak yapılan yapı yıkılmamış, satış ofisi olarak kullanılmaya devam etmektedir.
OBB NASIL İZİN VERDİ, HİLMİ GÜLER'İN HABERİ VAR MI?
Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'e sorular soran Titiz, "Burada sorulması gereken en önemli soru şudur: Ruhsatsız bir inşaata Büyükşehir Belediyesi nasıl izin vermiştir? Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in, ORKENT’in gerçekleştirdiği bu hukuk tanımayan işlemlerden haberi var mıdır?"
İHALE SÜRECİ ŞEFFAF YÖNETİLMEDİ, PROJE STK'LARDAN SAKLANDI
Fatih Titiz, projenin ihale sürecinin Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) yerine gazete ilanıyla yapılmasını eleştirerek, süreç boyunca sivil toplum kuruluşları ve halktan gizlenmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Titiz, "Projenin ihale süreci de şeffaf bir şekilde yürütülmemiştir. İhale, Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) yerine gazete ilanıyla yapılmış, tüm sivil toplum kuruluşlarının (STK) projenin tam halini istemesine rağmen hem STK’lardan hem de halktan sır gibi saklanmıştır."
YÖNETMELİK BURADA UYGULANDIYSA ORDU'DAKİ MUHTARLAR NEDEN 4 YIL MAĞDUR EDİLDİ
İhale süreciyle ilgilu sorular yönelten Titiz, "Sürecin gizlenme nedeninin, tüm müteahhitleri zora sokan yeni yapılan Büyükşehir imar yönetmeliğini bu binayı uygun hale getirmek için acele şekilde getirildiği iddia edilmektedir. Projenin mevcut imar yönetmeliğine aykırı olduğu, özel düzenlemelerle ruhsatlandırıldığı ve bu yönetmeliğin alelacele çıkarıldığı açıkça görülmektedir. Eğer bu yönetmelik yalnızca bu proje için çıkarıldıysa, Ordu’daki diğer müteahhitler ve vatandaşlar neden 4 yıl boyunca mağdur edilmiştir?"
AĞAÇLAR SIVILAŞMA OLDUĞU İÇİN KESİLDİYSE STATİK PROJE DEĞİŞTİ Mİ?
'Şehrin tam kalbinde inşa edilen yapı ile ilgili ciddi güvenlik kaygıları bulunmaktadır.' diyen Titiz, "Taban inşaatı sırasında fore kazıkları eğilen inşaat alanında, Sivas’ta meydana gelen deprem gerekçe gösterilerek zeminde sıvılaşma olduğu iddiasıyla ağaçlar kesilmiş, ancak statik projede gerekli değişikliklerin yapılmadığı ileri sürülmektedir. Deprem nedeniyle ağaçları kesen yönetimin, binanın temeli için gerekli düzenlemeleri yapıp yapmadığı belirsizdir."
KAMU KAYNAKLARI İSRAF EDİLMİŞTİR
Fatih Titiz, projenin maliyetlerinin ORKENT A.Ş. tarafından karşılanması ve yapı denetim bedellerinden muaf tutulmasının kamu kaynaklarının israf edildiğini ortaya koyduğunu belirtti. Titiz, Projenin maliyetlerinin, hafriyat dahil, ORKENT A.Ş. tarafından karşılanması ve yapı denetim bedellerinden muaf tutulması, kamu kaynaklarının keyfi şekilde israf edildiğini göstermektedir.
ŞEHRİN EN DEĞERLİ ARSASI FİRMAYA HANGİ ŞARTLARDA VERİLDİ
ANLAŞMA KİMLERE HİZMET EDİYOR? BELEDİYENİN KÂRI NE?
Yap sat uygulamasının firmaya hangi şartlarda verildiğini soran Titiz, "Oysa bu şartlarda projeyi gerçekleştirebilecek onlarca müteahhit varken, özel olarak belirlenen bir firmayla anlaşma yapılmıştır. Bu ayrıcalıklı anlaşma kimlere hizmet etmektedir? Şehrin en değerli arsası üzerindeki bu yapı, müteahhit firmaya hangi şartlarda verilmiştir? Belediyenin projeden beklediği kâr oranı nedir?"
Başkan Güler'den açıklama beklediklerini belirten Titiz, "Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hilmi Güler, bu konularla ilgili kamuoyunu aydınlatmalıdır. ORKENT A.Ş., taşeron firma ve denetim yükümlülüğü bulunan tüm yetkililer, bu hukuksuzlukların ve kamu zararı yaratan uygulamaların hesabını vermek zorundadır. Ordu halkı, bu keyfi yönetim anlayışına sessiz kalmamalıdır. Bu proje, vatandaşın yüzde 50’den fazlasının karşı çıktığı, şehrin geneline zarar veren karanlık bir uygulamadır. Halk, kamu yararını gözeten ve şeffaf bir yönetim anlayışı beklemektedir." diye sözlerini tamamladı.Kaynak: Ordu Olay
9890,76%-0,81
35,34% 0,03
36,47% -0,28
3018,50% 0,25
4885,68% -0,03