HEMŞİRELERİN YÜZDE 96’SI TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR
Hemşirelik mesleği, normal çalışma saatleri ve günleri dışında çalışmak durumunda kalan, yaşamsal tehdidi bulunan görev ve sorumluluklara sahip, zamanla yarışan, yoğun stres ve baskı altında çalışan bir meslek grubudur.
HEMŞİRELERİN YÜZDE 96’SI TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR
Karadeniz Bayrak /Ahmet BAYRAK/ALTINORDU (Ordu), (OBA)
Türk sağlık sen ordu Şube Başkanı Fatih Galender ZENGİN, Hemşirelik mesleği, normal çalışma saatleri ve günleri dışında çalışmak durumunda kalan, yaşamsal tehdidi bulunan görev ve sorumluluklara sahip, zamanla yarışan, yoğun stres ve baskı altında çalışan bir meslek grubudur.
Hastanelerde hemşirelerin, sağlık ekibi içerisinde hasta bireyin ve ailesinin her türlü probleminde 24 saat boyunca ilk başvurdukları ve sağlık ekibi içerisinde iletişimi sağlayarak kilit rol oynayan sağlık personelidir..
Hemşireliğin, çalışma ortamından kaynaklanan pek çok olumsuz faktörün etkisiyle yoğun iş yüküne sahip stresli bir meslekdir.
“Türkiye’de hemşirelik, sağlık hizmeti veren ekip üyelerinden biri olarak önemli bir yere sahip olmakla birlikte hak ettiği değeri göremiyor. Hemşire, toplumumuzda hekimin yardımcısı gibi algılanıyor, sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğu dile getirilse de bu söylem uygulamaya yeterince yansımıyor. Oysa sağlık hizmetleri bir bütündür ve her disiplin sağlıklı/hasta birey için çalışır”
“YOĞUN İŞ YÜKÜNE KARŞILIK MAAŞLARIMIZ ÇOK DÜŞÜK”
Hemşirelere verilen maaş, nöbet ve ek ödeme ücretlerinin, verdikleri hizmetin önemi ve yoğunluğu doğrultusunda yetersiz kalmaktadır. maaşlar açlık sınırının hemen üstünde yer almaktadir.
Ek ödeme tutarları emekliliğe yansıtılmamaktadır. Maaşlarımız da çok düşük seviyede olduğu için emekli hemşireler yoksulluk sınırının altında kalmaktadırlar. Hemşireler için de performans kriterlerinin oluşturulması ve bu kriterlere göre yapılan tüm hemşirelik, tedavi ve bakım hizmetlerinin ücretlendirilmesi gerekmektedir.
Hemşireler, maruz kaldıkları meslek hastalıkları, iş kazası riskleri, nöbetli Günlük çalışma saati ve nöbet sayısı arttıkça psikolojik problemlerin arttığı saptanmıştır.
hemşireler arasında yapılan araştırmaya göre, yüzde 96'sının duygusal tükenme, yüzde 72'sinin ise kişisel duyarsızlaşmayla karşı karşıya kaldıkları ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda hemşirelerin yaşadığı tükenmişliğin hastaları ve kurumu olumsuz etkilediği saptanmıştır. Bu durum ortadan kaldırılmalı, çalışanların koşulları düzeltilmelidir. Türkiye'deki sağlık sisteminin bu yönüyle acilen gözden geçirilmesi gerekir.
“İsteğimiz, branşlaşma ve eğitim konularında bize destek çıkılması, ücretlerimizin artırılması, özellikle mesai saatlerimizin düzenlenmesi.
İnsanların hiç uyumadan, hiç dinlenmeden çalışması mümkün değil. Özel hayatları da var bu insanların, çocukları var, eşleri var, ailesi var, sosyal yaşamları var. Bunlara da vakit ayırması gerekiyor ama sadece iş alanında kaldıkları zaman bunlara vakit ayıramıyorlar. Bu da insanlarda tükenmişlik sendromuna neden oluyor.
-
BIST 100
15885,70%-1,48
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,37% 0,13
-
GRAM ALTIN
6370,19% -0,83
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
DİĞER HABERLER
İş Kazası Geçiren Tekniker Hayatını Kaybetti
Aç Kalan Kurtlar Köpeği Parçaladı
Aydınlı Cengiz Vural Hocadan Ordu’ya ve Öğrencilerine Selam Var
Katar’da eğitim helikopteri düştü: 3’ü Türk, 7 şehit
Dr. Adnan Sert son yolculuğuna uğurlandı
Bu Parayla Kimi Ağırladınız?
Ordu’da Kıyıya Vuran Mühimmat Yüklü İnsansız Deniz Aracı Patlatıldı
Fadime Bayrak Vefat Etti
Hüseyin KARAKOÇ vefat etti
Harun Bayrak Son Yolculuğuna Uğurlandı
Ordu Valisi Muammer EROL’un Ramazan Bayramı Mesajı
Mor-beyazlı formayı zirveye taşıyan isimler iftarda buluştu
Karşıyaka Ortaokulu’na Şehit Bilgin Çelenk’in İsmi Verildi
Yunus Güzel Vefat Etti
3 yıldır Yapılmayan Yolda Çalışmalar Başladı
Ordu trafik kazası: 2 ölü, 2 ağır yaralı
Karbonmonoksit gazından zehirlenen anne ile kızı yaşamını yitirdi
Osman Şahin Vefat Etti
Asker Eğlencesinde Kaza: 22 Yaşındaki Buğra Akkaya Hayatını Kaybetti
Ordulu Astsubay Çavuş Talha Berkay Başkök son yolculuğuna uğurlandı
Ordu Valisi Erol, heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu
Ordulu Astsubay Çavuş Talha Berkay Başkök Erzincan’da Hayatını Kaybetti
ÇAMBAŞI YAYLASI’NDA KAR 1,5 METREYE ULAŞTI
Ordu Tokat yolu trafiğe kapatıldı
ORDULU ÖĞRENCİ JAPONYA’DA BİRİNCİ OLDU
Sanal Kumar Yüzünden Yapmış
Hasta Vatandaşın İmdadına Mesudiye Belediyesi Yetişti
İki Ordulu’nun Melbourne Buluşması
Ordu’nun Son Kore Gazisi Son Yolculuğuna Uğurlandı
Balkondan düşen müdür yardımcısı yaşamını yitirdi
Yükleniyor
İş Kazası Geçiren Tekniker Hayatını Kaybetti
Aç Kalan Kurtlar Köpeği Parçaladı
Aydınlı Cengiz Vural Hocadan Ordu’ya ve Öğrencilerine Selam Var
Katar’da eğitim helikopteri düştü: 3’ü Türk, 7 şehit
Dr. Adnan Sert son yolculuğuna uğurlandı
Bu Parayla Kimi Ağırladınız?
Ordu’da Kıyıya Vuran Mühimmat Yüklü İnsansız Deniz Aracı Patlatıldı
- Perşembe 10.7 ° / 4.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 12.6 ° / 0.3 ° Güneşli
- Cumartesi 14.1 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı





