Kamu Diş Hekimlerinden Geniş Katılımlı İş Bırakma Eylemi

Dr. Çağlar Yıldırım, diş hekimlerinin emeğinin karşılığını almak, insanca çalışmak ve hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için iş bıraktıklarını duyurdu.

Sağlık 14.02.2025 22:07:00 0
Kamu Diş Hekimlerinden Geniş Katılımlı İş Bırakma Eylemi

Kamu Diş Hekimlerinden Geniş Katılımlı İş Bırakma Eylemi

Hekim Birliği Sendikası Başkan Yardımcısı Dr. Çağlar Yıldırım, kamu diş hekimlerinin çalışma koşullarına yönelik uzun süredir çözüme kavuşmayan sorunları nedeniyle 14 Şubat’ta iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini duyurdu. Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED) öncülüğünde alınan karar doğrultusunda harekete geçen diş hekimleri, mesleklerini daha iyi koşullarda icra edebilmek ve hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek amacıyla taleplerini sıraladı.

Dr. Yıldırım, yıllardır görmezden gelinen sorunların artık tahammül edilemez boyuta ulaştığını belirterek, diş hekimlerinin emeğinin karşılığını almak, insanca çalışmak ve hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için iş bıraktıklarını duyurdu.

Bu ülkenin diş hekimleri olarak ilk kez bu kadar geniş katılımla, diğer meslek gruplarından ayrı olarak iş bırakma eylemi düzenlediklerini söyleyen Dr. Yıldırım, “Kamu diş hekimleri olarak, İşimizi aşkla yapmak için 14 Şubat’ta iş bırakıyoruz! Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED)’in çağrısıyla alınan bu eylem kararını ilk açıklayan ve uygulamaya alan Hekim Birliği olarak, mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

Peki, neden iş bırakıyoruz?

Çünkü her geçen gün artan sorunlarla baş etmeye çalışırken, mesleğimizi sürdüremez hale geldik. Halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak için çabalıyoruz, ancak mevcut çalışma koşulları bizi tükenme noktasına getirdi.

Talepler ve Sorunlar

“Aşırı hasta yükü altında eziliyoruz!” eziliyoruz diyen Dr. Çağlar Yıldırım açıklamasında şöyle dedi;

MHRS sisteminde aşırı hasta bakmaya zorlanıyoruz. 10-15 dakikalık randevu süreleriyle dolgu, kanal tedavisi gibi işlemleri hakkıyla yapmamız mümkün değil! MHRS sisteminin sürdürülebilir hale getirilmesini istiyoruz! Bizim önerimiz 12 + 4 şeklinde bir MHRS cetvelinin hayata geçirilmesi, haftanın bir günü tıp hekimlerinin ameliyat günü olduğu gibi diş hekimlerinin uzun süren tedavileri planlayabilmesi için kapalı cetvel uygulamasına geçilmesidir.

Vardiya ve nöbet dayatmasını reddediyoruz!

Gece vardiyaları (16.00-24.00) ve hafta sonu MHRS uygulamaları yönetmeliklere aykırı şekilde uygulanıyor. Diş hekimliğinde “acil” kavramı olmamasına rağmen, gece nöbetine zorlanıyoruz. Gece 00.00’dan sonra çalıştırılmamızı kabul etmiyoruz!

Tahakkuk oranlarındaki adaletsizliği kabul etmiyoruz!

Teşvik miktarlarımız her ay azaltılarak %36’dan %24’e düşürüldü. Emeklerimizin karşılığını almak istiyoruz! Teşvik oranları en az %36 olmalıdır! Ya da ek ödeme katsayısı en az 2 olmalı ve memur maaş artış zammına endeklenerek düzenli olarak artırılmalıdır.

Dört el kuralının uygulanmasını talep ediyoruz!

Her diş hekimine bir yardımcı personel tahsis edilmesi gerekirken, bu gereklilik yerine getirilmiyor. Yardımcı personel eksikliği nedeniyle hizmet kalitesi düşüyor, sağlık hizmetleri aksıyor. Her diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri verilmelidir. Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı yasalar istiyoruz! Diş hekimleri, son zamanlarda şiddete maruz kalan gruplardan biri haline geldi. Şiddeti önleyecek etkili ve caydırıcı yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır! Maddi haklarımızı istiyoruz!

Girişimsel işlem puanlarımız düşük tutuluyor. Devlet hastanesinde çalışan diş hekimlerinin HAKUK katsayısı, diğer uzman hekimlerin yarısı kadar. Teşvik dağıtım oranındaki adaletsizlik nedeniyle tavan performans puanı keyfi olarak yükseltildi. Taban ödemelerinde uygulanan diş hekimi katsayısının yukarı yönlü revizyonunu talep ediyor ve teşvik oranlarındaki adaletsizliğin son bulmasını istiyoruz!

Kurum Hekimlerinin Hakları Görmezden Gelinemez

Kurum hekimleri, düşük maaşlarla ve son derece zorlu koşullarda görev yapıyor. Cezaevi tevkif infaz kurumlarında, mediko-sosyallerde ve darülacizelerde çalışan hekimler taban ödeme alamıyor; bu kurumlarda teşvik ise zaten bulunmuyor. Bir hekimin gelirini, çalıştığı dört duvar ya da bağlı olduğu kurum değil, aldığı eğitim ve emeği belirlemelidir. Bu nedenle, gelirimizin %80’ini oluşturacak tek kalem maaş talebimiz en temel hakkımızdır.

Mücadele Sürecek

Dr. Yıldırım, talepleri karşılanmazsa iş bırakma eylemlerini aşamalı olarak sürdüreceklerini, 14 Şubat'ta başladıkları eylemleri Mayıs ayından itibaren her ay iki gün olarak devam ettirmeyi planladıklarını belirtti. Mesleklerini onurlu bir şekilde sürdürebilmek ve halka nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için kararlı olduklarını vurguladı. Sağlık camiasını, halkı ve basın mensuplarını haklı mücadelelerine destek olmaya davet eden diş hekimleri, haklarını alana kadar geri adım atmayacaklarını ifade ettiler. Diş hekimleri haklarını alacak!

  • BIST 100

    10871,08%0,16
  • DOLAR

    41,96% 0,20
  • EURO

    48,92% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5335,18% -0,49
  • Ç. ALTIN

    8944,84% -1,95

DİĞER HABERLER


Fatsa’da Traktör Kazası: 1 Ölü

Kadın Çoban Hayvanlarına Evladı Gibi Bakıyor

Beslediği boğanın saldırısına uğradı

ORDU ÜNİVERSİTESİ’NDE 2025–2026 AKADEMİK YIL AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

Ordu’da FETÖ Operasyonu: 286 Gözaltı, 154 Tutuklama

Taşlıçukur Yaylası’nda 46 Yıllık Sevda Rüzgarı

Felek ve Yılmaz Ailelerinin Mutlu Günü

CHP Ordu İl Kongresi’nde Bülent Akpınar Güven Tazeledi

Bakan Yardımcısı Aktaş: “Büyükşehirlerde Maalesef Gerilerdeyiz”

Koç ve Coşğun Ailelerinin Mutlu Günü

Kara ve Çalış Ailelerinin Mutlu Günü

Ay ve Karakoç Ailelerinin Mutlu Günü

Genç yaşta vefat eden Hüseyin Mert Erkek dualarla anıIdı

Çiloğlu ve Özdemir Ailelerinin Mutlu Günü

Ordu’da silahlı saldırı: 2 yaralı

Gülyalı’da feci kaza: Eşi hayatını kaybetti, sürücü ağır yaralı

Ordu’da Trafik Kazası: 11 Yaralı

Gazeteci Hakan Tosun Hayatını Kaybetti

“Ordu’ya hizmet etmeye devam edeceğim” dedi

Ordu’nun İlk Kadın Pilotu Esra Öcal, Başkan Koçyiğit’i Ziyaret Etti

Uçak Kazası Şehitlerinin Adı Anıtta Yaşatılacak

Karadeniz Bayrak Gazetesi 20. Yaşında

Emekli Maaşlarındaki Adaletsizlik Astsubayları da İsyan Ettirdi

CHP Altınordu İlçe Başkanlığı’nda Görev Değişimi

Altınordu Belediyesi’nden Eğitime ve Sağlığa Sütlü Destek

Bayar ve Karaoğlan Ailelerinin Mutlu Günü

Kiprit ve Nuri Ailelerinin Mutlu Günü

Çakmak ve Özdemir Ailelerinin Mutlu Günü

Medet Güzelsu kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Prof. Dr. Haydar Baş’ın ismi Ortahisar’da bir sokağa verildi

Yükleniyor


Fatsa’da Traktör Kazası: 1 Ölü

Kadın Çoban Hayvanlarına Evladı Gibi Bakıyor

Beslediği boğanın saldırısına uğradı

ORDU ÜNİVERSİTESİ’NDE 2025–2026 AKADEMİK YIL AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

Ordu’da FETÖ Operasyonu: 286 Gözaltı, 154 Tutuklama

Taşlıçukur Yaylası’nda 46 Yıllık Sevda Rüzgarı

Felek ve Yılmaz Ailelerinin Mutlu Günü

  • Çarşamba 15.5 ° / 4.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.2 ° / 3.5 ° Güneşli
  • Cuma 19.2 ° / 4.8 ° Güneşli