Tarih: 21.05.2023 02:58

Salep altından daha değerli

Facebook Twitter Linked-in

Salep altından daha değerli
Kış aylarında grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklardan korunmak için sık sık tüketilen salep, evde kolaylıkla yetiştirilen bitkilerden biridir.

Ordu’da yetiştiriciliği de yapılan salebin fiyatı dudak uçuklattı. İnsan vücuduna faydaları saymakla bitmeyen hakiki salebin kilosu 4 bin liradan alıcı buluyor
Salebin fiyatını duyan vatandaşlar şaşırırken, gramı bin 275 lira olan altının 3 katı olması da dikkatlerden kaçmadı.
Altınordu’da aktarlık yapan Samet Akkoyun, son dönemde salep fiyatlarının tavan yaptığını belirterek, “saf salebin fiyatı 4 bin lirayı buldu. Şu an altından bile pahalı ama ilgi yüksek.” dedi.
“Markettekilerle karıştırmayın”
‘Saf salebi, markette salep adı altında satılan şeylerle kesinlikle karıştırmamak lazım’ diyen Akkoyun, şunları aktardı; “Onları açtığınızda ya da içindekileri okuduğunuzda yüzde 90’ında salep yoktur. Salep aromasıyla yapılıyor. Salep diye satılanların içinde yüzde 1 bile salep yoktur. Saf salebin hem toplanması zor hem de piyasada olmadığı için kilo fiyatı şu anda ortalama 4 bin liradan satılıyor. Şu an bakıldığında saf salep fiyatı altını bile geçti ama yine de vatandaşlardan yoğun ilgi var.”
Salebin fiyatının o yıl ki rekolte seviyesine göre değişiklik gösterebildiğine dikkati çeken Samet Akkoyun, buna rağmen saf salebi bilenlerin vazgeçemediğini belirtti.
Her derde deva
Salebin insan sağlığına da çok sayıda faydası olduğunu aktaran Akkoyun, “Öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılır. Kabızlığı önler. Hazmı kolaylaştırır. Vücut sıcaklığını arttırır. Cinsel gücü arttırır. Zihni güçlendirir. Bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur. Kadınların adet dönemini düzenler.” diye konuştu.
Haber:Tevfik Kul 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —