SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA GEÇİŞİ VE SAĞLIK-SEN İN 16.YILDÖNÜMÜ
Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yegâne güven duyduğu yetkili, etkili ve cesur sendikası hiç şüphesiz Sağlık-Sen’dir. Bugün, sağlık çalışanlarının sorunları net bir şekilde ortaya konuluyor ve çözüme kavuşturuluyorsa, bu başarı hiç şüphesiz Sağlık-Sen’in başarısıdır. Konfederasyonumuzun ve Sağlık-Sen’imizin kamu çalışanları için elde ettiği birçok kazanım hepimizin malumudur. Yine yoğun çaba gösterdiğimiz ve bilimsel nitelikli çalışmalarla sürekli gündemde tuttuğumuz, yasa değişecekse yasa, anayasa değişecekse anayasa değişmeli diyerek, nihayet 12 Eylül 2010 referandumunda “EVET” denilen anayasa değişikliği ile kazandığımız “TOPLU SÖZLEŞME” hakkı, memur sendikacılığının tarihi kazanımlarından biri olarak kayda geçmiştir.İşte yine tarihi bir kazanım, işte yine bu kazanımın altında Memur-Sen’in imzası…Bilindiği gibi kamuda sözleşmeli olarak istihdam edilen çalışanlar, yıllarca pek çok haktan mahrum bırakılmıştır. Yıllarca kadro hakkından mahrum kalan sözleşmeli personelin çalışma koşullarında yaşadığı adaletsizlikler, her zaman Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in hak mücadelesi içinde çok önemli bir yer tutmuştur.
Sağlık-Sen teşkilatı olarak, 400 Bini aşan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının her türlü sorununun takipçisi ve sözcüsüyüz. Çünkü bizler, Genel merkez yönetimi ile, yönetim kurulu üyelerimizle, ilçe ve işyeri temsilcilerimizle; tüm illerimizde görev yapan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının derdini dert ediniyoruz. Bu dertlerin çözümü için de gece-gündüz mücadele ediyoruz. Dün; ülkemizde 4924 sayılı kanuna tabi olan ve 4/B’li sözleşmeli personel olarak kadro hakkı bekleyen 85 bin sözleşmeli personel bulunmaktaydı. Bu arkadaşlarımızın kadroya geçirilmesi için Sağlık-Sen teşkilatı olarak kadro talebimizi her zaman ve her yerde tekrarladık. Elbette sıkıntı sadece sağlıkta değil, eğitimde, diyanette, tarımda, kısacası kamunun hemen her alanında yaşanmakta idi. Bu nedenle Memur-Sen konfederasyonu olarak toplu sözleşme hakkında olduğu gibi sendikal mücadelemizde olmazsa olmazlarımızdan kabul ettiğimiz sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi talebimiz, nihayet mutlu sona ulaşmıştır.
Son olarak konfederasyonumuz Memur-Sen Genel Başkanı Sayın Ahmet Gündoğdu’nun 16 Nisan 2011 tarihinde Memur-Sen Genel Kurulunda yaptığı konuşma, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi için bir dönüm noktası olmuştur. Sayın Gündoğdu’nun sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin ortaya koyduğu talebinin ardından kürsüye gelen Başbakanın Memur-Sen Genel Kurulu’nda verdiği kadro sözü sözleşmeli personelin ve ailelerinin duyduğu en güzel müjde olmuştur. Ve bu müjdeli haber, dün itibari ile resmi gazetede yayınlanarak hayata geçmiştir. Artık 85 Bin sözleşmeli sağlık çalışanı şartsız ve koşulsuz, bir dilekçe ile kadrolu memur hüviyetine sahip olacaktır. Artık 200 bini aşan sözleşmeli kamu çalışanı şartsız ve koşulsuz, bir dilekçe ile kadrolu memur olacaktır.
Çalışanlarımız; izinler, sosyal yardımlar, tayin ve atamalar konusunda yararlanamadıkları veya kısıtlı olarak yararlandıkları tüm hakları elde etmişlerdir. Sosyal bir yara halini alan parçalanmış aile tabloları artık sona erdirilmiştir.
4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde 30 gün içinde 657 Sayılı Kanunun 4/A maddesine tabi memur kadrosuna geçiş başvurusu yapılabilecektir. Zaman kaybedilmeksizin; bu konuda sendikamız tarafından hazırlanan dilekçe örneği, sözleşmeli personele dağıtılmaya başlanmıştır.
Düzenlemeye göre, askerlik, doğum, ücretsiz izin veya seçimler nedeniyle görevinden ayrılanlar için başvuru süresi işe dönüş tarihinden itibaren başlayacaktır.
Aile hekimliğinde çalışanlar görevlerinden ayrılmalarına gerek kalmaksızın kadroya geçebileceklerdir.
Sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, kazanılmış hak, aylık derece ve kademelerinin tespitinde dikkate alınacaktır.
Rahmetli büyüğümüz, fikir ve dava insanı Mehmet Akif inan tarafından temelleri atılan Memur-Sen’in gözbebeği, 1995 yılında kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sendikası Sağlık-Sen’imiz; bugün 16 yaşındadır. Kuruluş yıldönümümüzü kutladığımız bugünde; bugüne kadar gösterdiğimiz mücadeleler sonucu çalışanlarımız için elde ettiğimiz yüzlerce kazanımın haklı gururunu yaşıyoruz.
Sağlık ve sosyal hizmet kolunda ilk kez 2009 yılında yetkiye ulaşan Sendikamız, çalışanların haklarını önceleyen ve süreçleri ısrarla takip eden yapısı ile sonuca ulaşan bir vizyon çizmiştir. Bu sayede çalışanların sorunları çözüm bulurken yeni kazanımların da elde edilmesine kapı açılmıştır. Çözüm odaklı yaklaşımı ile fikir üreten Sağlık-Sen'in ortaya koyduğu yeni anlayış sayesinde 2010 yılında da üye sayısı rekor düzeyde sürmüştür.
Sağlık-Sen, teşkilat yapısındaki güçlü iletişim ağı ve sürekli sahaya dönük olan yüzü sayesinde sağlık çalışanlarının beklentilerini ve sorunlarını en doğru şekilde tespit etmiştir. ,
Sağlık-Sen, 2011 yılında da sendikal vizyonumuza ve mücadele azmimize yakışan bir büyüme ortaya koymuştur. 32 bin 500 üye artışı ile Sağlık-Sen’in üye sayısı 135 bini aşmıştır. Hizmet kolumuzdaki her iki sendikalıdan birisi Sağlık-Sen üyesidir. 16. yaşımızı kutladığımız bugün, sağlık ve sosyal hizmet kolundaki 16 sendikadan en büyüğü Sağlık-Sen olmuştur. Diğer 15 sendikanın toplamı kadar üyesi olan Sağlık-Sen, üyesinden aldığı güçle durmaksızın yoluna devam edecektir. Tarihi bir kazanımın elde edildiği bugün, bize güven duyan 85 bini aşkın sözleşmeli sağlık personelinin yastığa başını huzurla koymasını sağlayan ve kadro hakkını getiren bir camia olmanın onuru ve gururunu yaşıyoruz.
Bu düşüncelerle hizmet sendikacılığı farkıyla gelen ve Memur-Sen’imizin kazanımı olan kadro hakkının hayırlı olmasını diliyoruz.
BİLAL İNANLI
SAĞLIK-SEN ŞUBE BAŞKANI