TRAC -AFET ACİL DURUM HABERLEŞME VE EĞİTİM MERKEZİ KURMAK İSTİYOR!
Ahmet BAYRAK/ALTINORDU (Ordu), (OBA )
TRAC Türkiye (Telsiz)Radyo Amatörleri Cemiyeti Ordu Şubesi Ordu’da Afet ve Acil durum haberleşme ve Haberleşme eğitim merkezi kurmak istiyor. Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Ordu Şube Başkanı Hüdaverdi Güneş şu açıklamalarda bulundu; Türkiye (Telsiz)Radyo Amatörleri Cemiyeti, TAMP- Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde Ulusal Düzey Haberleşme hizmet gurubu içerisinde Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı çözüm ortağıdır. 1962’de kurulan TRAC, 1991’de Kamu yararına çalışan derneklerden sayılmış, ülkemizde afetler ve acil durumlar konusunda hizmet veren ilk gönüllü kuruluş durumunda olup; 69 Şube, 41 Temsilcilik ile Afet ve Acil Durum haberleşmesi bağlamında çalışmalarını sürdürmektedir. TRAC Ordu Şube Başkanlığımız tarafından planlanan ve kurulumları tamamlanan İlimiz genelinde 3 Adet Afet Telsiz Rölesi, 5 adet Deprem Veri Aktarma istasyonu bulunmaktadır. Telsiz Rölelerimizin bir tanesi Bölgesel nitelikte çalışmakta olup 12 şehir tam kapsama alanındadır. Anılan bu sistem Doğu Anadolu Fay hattı bölgesi şehirlerini Karadeniz Sahil şehirleri arasında köprü vazifesi de görmesi açısından farklı bir öneme sahiptir. Ülkemizin en geniş alan çalışan sistemi niteliğinde olup gelecek dönemlerde imkânlar ölçüsünde ilimiz genelinde Sel ve Meteorolojik olaylar erken uyarı sistemleri gibi bazı sistemlerin geliştirilmesi çalışmaları da yürütmektedir.
Başkan Güneş,TRAC Ordu Şubesi olarak 1999’dan sonra uzun yıllar ilimizde bu çalışmaları Soya Kavşağında bulunan ve Belediye tarafından Derneğimize tahsis edilen yerleşkede sürdürmüştük. Yakın tarihimizde anılan nokta yol/kavşak noktası haline dönüştürüldükten sonra ilimizdeki çalışmalarımızı kendi imkânlarımız ile başka noktalardan yürütmekteyiz. Ülkemiz son yıllarda büyük Afetler ve felaketler yaşamaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesindeki sorumluluklarımız arasında bulunan ve bu çerçevede İlimizde Afet ve Acil durumlarda yerel, ulusal ve uluslararası haberleşme yeteneğine sahip merkez uluşturmak, yeni sistemler geliştirip kurulumlarını yapmak, haberleşme konusunda tecrübeli bireyler yetiştirmek üzere “Afet Acil Durum Haberleşme ve Eğitim Merkezi” açılması konusunda çalışmalarımıza hız vermiş bulunmaktayız.
Tamamen gönüllülük esasına göre çalışmalarımızı sürdürdüğümüz 226-A, 127-B ve 18-C olmak üzere toplam: 371 Lisanslı Amatör Telsizcinin bulunduğu ve eğitim çalışmalarımız neticesinde her geçen gün sayının arttığı şehrimizde yukarıda belirtmiş olduğumuz çalışmaların yürütülebileceği, “Afet Acil Durum Haberleşme ve aynı zamanda bu konuda bilgili ve tecrübeli gönüllülerin yetiştirileceği Eğitim Merkezi” olarak yerleşkenin oluşturulması için yetkililerimizden destek bekliyoruz.