Tarih: 02.07.2024 01:56

ULUGÖL’DE OLTALAR YARIŞTI

Facebook Twitter Linked-in

 

 

 

ULUGÖL’DE OLTALAR YARIŞTI

Karadeniz Bayrak /Ahmet BAYRAK/GÖLKÖY (Ordu), (OBA)Özel Haber

ORDU'nun Gölköy ilçesindeki Ulugöl'de,Tabiat Turizmi Etkinlikleri Kapsamında Yapılan 3.Sportif Olta Balıkçılığı  olta yarışmasında balıkçılar en büyük balığı yakalamak için yarıştı. Yarışmada Olta balıkçılarından Engin Doğan, birinci oldu.

Doğa Koruma ve Mili Parklar Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve Daıwa Türkiye Sponsorluğu ve Egem Outdoor Balık ve Kamp İşletme Sahibi Barış Yöntem’in katkılarıyla Ulugöl’de, olta balıkçılığı yarışması düzenlendi.

Olta balıkçıları, gölde, 'Abant Alası' türün en büyüğünü yakalamak için zamanla yarıştı. 70 yarışmacının katıldığı yarışta; olta balıkçılarından Engin Doğan, yakaladığı 35 santimetre boy ve 485 gram ağırlığındaki balıkla birinci oldu. 

Serkan Çetinkaya ise 35 santimetre ve 465 gram ağırlıkla ikinci, Uğur Gülbüz de 34 santimetre boy ve 455 gram ağırlıkla üçüncülüğü elde etti. 

Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü. Ersin Çakır ve Egem Outdoor Balık ve Kamp İşletme Sahibi Barış Yöntem verdi. Yarışmada 4. Gelen Turan Çetinkaya ve 5. Gelen Kürşat Yazıcı’ya da balık tutma malzemeleri hediye edildi. Balık tutmak gelen küçük yarışmacılara da olta malzemesi hediye edildi.

Yarışmanın olta balıkçılığının gelişmesi için yapıldığını söylediler.

 Pazar sabahı 06.00’da başlayıp 10.30 sona eren ve 4.5 saat süren yarışmada yarışmacılar toplam 5 balık tutuldu. Oltacılar eskiye göre balığın azlığından yakındılar.

'Abant Alası' balığının Türkiye’de sadece Abant Gölü’yle beraber Ulugöl’de olduğunu söyleyen oltacılar, “Ancak buraya Japon balığı atmışlar. Japon balığı da diğer tüm balık türlerinin yumurtasını yiyor. Bunun önüne geçmek için Amerika’daki gibi yapılması gerekir. Amerika’da elektrik veriliyor. Japon balıkları yüzeye çıkıyor, bayılan diğer balıklar, 10 dakika sonra yüzmeye devam ediyor.”

Bir başka balıkçı da, “Gölde azalan balık sayısını artırmak için çalışma yapmak lazım. Burada  bu balığın neden azaldığını sorgulamak lazım. kaçak avcılık mı, gece balık avcılığımı var araştırmak gerekir. Üniversite, Deniz Bilimleri Fakültesi, buradaki balığın çoğalması için çalışma yapılabilir. Avrupa’daki gibi ücret karşılığında balık tutulabilir. Ya da, ücret karşılığı balığını tutup zevkini yaptıktan sonra tekrar suya bırakılabilir.

 Böylelikle hem balıkçılar mutlu olur, hem de gölde balık azalmamış olur. Yarışmaya katılmak için Ulugöl’e gelen oltacılar gece çadır kurarak doğayla içi çe hoşca vakit geçirdiler.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —