ASGARİ SİYASET
Necdet Topçuoğlu
Asgari ücret üzerinden yapılan siyaset, asgari siyasettir. Siyaset Kurumu, alın terine verilecek en az ücret üzerinde yapılan tartışmalarla siyasetin seviyesini sıfırlamıştır. Asgari ücret adı üzerinde, en az ücrettir. Bundan daha az ücret ödenemez anlamındadır. Ancak uygulamaya bakıldığında, bu ücret sanki tavan ücret gibi algılanmaktadır. Kimse bu ücretin üstünde ödeme yapmak istemediği gibi, çeşitli hile ve baskılarla yasal ücretin altında ödeme yapmaya çalışmaktadırlar. Gerçeği görmek isterseniz, taşeron işçilerine yapılanları araştırmanızı tavsiye ederim.
Bu konuda yazı yazmayı düşünmüyordum. Görüyorum ki, işler çığırından çıktı. Asgari ücret en az ücret değil, neredeyse ortalama ücret hâline gelmiştir. Asgari ücretin altında maaş alan yaklaşık 10 milyon ücretli bulunmaktadır. Bunların mutlaka asgari ücret seviyesine çıkartılması zorunludur. İlk etap da en düşük emekli aylığı, Kanunla asgari ücret seviyesine bağlanmalıdır. Örneğin muhtar maaşları asgari ücrete endekslendiği için, hiçbir sorunları yoktur. Türkiye de toplam 50.370 mahalle ve köy mutarı bulunmaktadır. Yeni bir Kanuni düzenleme ile, köy ve kırsal mahalle muhtarlıkları devam etmeli, merkez mahalle muhtarlıkları kaldırılmalıdır.
Diğer yandan, en düşük maaşların asgari ücret seviyesine eşitlenmesi, bu ekonomik koşullarda mümkün değildir. Siyasi iktidar bilerek ve isteyerek dengeleri bozmuştur. Bozulan dengeleri yeniden kurmak, hesap kitap işidir. Halbuki bu sistem, hesapsızlık üzerine kurulmuştur. Bütün hesaplar kitleleri fakirleştirmek için yapılmaktadır. Aç bırak biat etsin, cahil bırak itaat etsin felsefesi işletilmektedir. İzlenmekte olan para politikaları nedeniyle, nüfusun %10'u servetin %85'ini, geri kalan %90'ı ise %15'ini paylaşır hale gelmiştir. Bu gidişin sürdürülmesi imkansızdır. Zincir bir gün en zayıf halkasından kopacaktır.
Asgari ücret tartışmaları yanlış zeminde yürütülmektedir. Talep eden emek kesimi, Almanya da asgari ücretin 73.000 TL olduğunu öne sürmektedir. Alman ekonomisi yüksek katmadeğer üreten bir ekonomidir. Türk ekonomisinin katmadeğer üretimi düşüktür. Bu nedenle asgari ücretin Almanya ile karşılaştırılması yanlıştır. Yüksek teknoloji kullanarak ağır sanayi ürünü üreten işçi ile, düşük teknoloji kullanarak orta sanayi ürünü üreten işçinin ücreti kıyaslanamaz. Hindistan işçisi gibi üret, Almanya işçisi gibi yaşa, bu mümkün değildir. Karşılaştırma sanayisi birbirine benzeyen ülkeler arasında yapılmalıdır.
Fiyat artışları kontrol altına alınmadan, ücretlerin artırılması çözüm değildir. Bu durum iki tarafı delik çuval misali, üstten doldur, alttan boşalsın şeklinde işlemektedir. Yüksek enflasyon, ticaret ahlakını bozmuştur. Tarla da 5 TL'ye müşteri bulamayan ürüne, AVM ve pazarlarda 70-80 TL etiket konulması ahlaki değildir. Toptancıdan 3 TL'ye alınan maden suyunun, kafelerde 180 TL'ye satılması çılgınlıktır. Üreten ve tüketen perişanlık çekerken, aracıların vurgun vurması, sistemin yanlışlığındandır. Yöneticiler 'At'a kıçından yem vermeyi bırakıp, önce sistemi düzeltmelidirler.
Asgari ücret görüşmelerinin yapıldığı masa tam bir tiyatrodur. Asgari ücretli sendikalı olmadığı halde, Türk-İş masada bulunmaktadır. Sendikalı işçi zaten haklarını toplu sözleşme ile almaktadır. Sendika asgari ücretliye sahip çıkar mı? El elin eşeğini ıslık çalarak ararmış derler. Muhalefet partileri ise bu konuya sloganik yaklaşmaktadır. "Asgari ücret talebimiz otuz, bunun altında biz yokuz". Demektedirler. Zaten yoksunuz, aynen Türk-İş konumundasınız. Görüşmeler dar alanda top çevirme örneğinde olduğu gibi devam etmektedir. Tek Adam rejiminde o masanın bir değeri yoktur. Verilecek rakam Erdoğan'ın iki dudağının arasındadır. Yüksek verirse, Suriye desteğini de arkasına alıp, baskın seçime gidecek demektir. Düşük verirse yola devam.
Siyasî İktidar devletin kurumlarını çökertmiş, Kanunların içini boşaltılmıştır. Bu nedenle, ne kurumların açıkladığı rakamlara, ne de Kanunlara güven kalmamıştır. Açıklanan enflasyon rakamları ile zaten ücretlinin hakkı gasp edilmektedir. Bir de masada üç kuruşun pazarlığı yapılmaktadır. Bütün bunlar asgari seviyede siyaset yapılmasındandır. Yüksek siyaset, sistemi düzeltmeye çalışır. Ekonomiyi güçlendirecek yatırımları yapar. Gelir adaletsizliğini düzeltir. Varlığa darlık olmaz. Ülkemiz varlıklı olsa, açlık sınırının altındaki asgari ücret tartışılmaz. Asgari siyaset, karın doyurmaz asgari ücret demektir. Küçük adamlarla büyük işlerin başarılması mümkün değildir.
(24, Aralık, 2024-Ankara)