Necdet Topçuoğlu

Tarih: 05.06.2024 00:47

ÇORAKDÜZÜ BATAKLIK OLMAMALIDIR

Facebook Twitter Linked-in

ÇORAKDÜZÜ BATAKLIK OLMAMALIDIR

Necdet Topçuoğlu

Ordu’nun Ulubey İlçesi benim doğup, büyüdüğüm yerdir. İlçemiz Ordu’ya çok yakın olduğundan, insanlar genellikle Ulubey de çalışıyor olsalar bile Ordu da oturmayı tercih etmektedirler. Geçenlerde emlak vergimi yatırmak üzere Ulubey’e gittim. Salı günü olmasına rağmen ilçemizin tenha olduğunu gördüm. Biraz geç kaldığım için Belediye de vezne kapanmıştı. Bu vesile ile çocukluğumun geçtiği köşeleri biraz dolaşma fırsatı buldum. Öğleden sonra vezne açılınca vergimi yatırdım. Hazır gelmişken bir de Seyir Terasına çıktım. Seyir Terasını yapılmaya başlandığından itibaren hep olumlu bir yatırım olarak değerlendirdim. Ancak önceliği olan bir yatırım olmadığını da belirtim. Her şeye rağmen hizmet, hizmettir. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

1980’li yılların ortalarında Ulubey Belediye Başkanlığına, İlçe Müftüsü Mehmet Çelenk seçilmişti. Bende o yıllarda Tarım Orman Ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Doğan’ın Parlamento İle İlgili İşler Danışmanı olarak görev yapıyordum. Bir gün Belediye Başkanımız Mehmet Çelenk Ankara da yanıma geldi. Kendisini sever, sayarım. Namaz cemaatinden olduğum için, beni tanıyordu. Kendisini ağırladıktan sonra, Başkanım bizden bir isteğiniz var mı diye sordum. Çekinerek, Necdet Efendi bir top sahasına ihtiyacımız var, senden yardım istiyorum dedi. Nereyi düşünüyorsunuz Başkanım diye sordum, Çorakdüzü olduğunu söyledi. Başkanım Ulubey’den Milletvekilimiz Nabi Poyraz var, ona neden söylemiyorsunuz dedim. Bana yakınlık göstermiyor, bu nedenle sana nazım geçer diye düşündüm dedi.

Önce Milletvekilimiz Rahmetli Nabi Poyraz’a bilgi verdim, sonra Bakanımız Hüsnü Doğan’a söyledim. Hüsnü Bey mütedeyyin bir insandır. Başkanımızın eski Müftü olduğunu öğrenince özel sempati gösterdi. Hikayesi uzundur ama özetlersek, Çorakdüzü Mevkisine top sahası yapılmak üzere Bakanlık Onay’ını aldık. Doğrusu Çorakdüzü adını duymuştum ama, nerede olduğunu bile bilmiyordum. Sonraki yıllarda Kaymakamlık turnuvası maçlarının yapıldığını duyunca, top sahasının yapıldığını öğrenmiş oldum. O tarihten sonra Mehmet Çelenk Başkanımızla ilk defa 2020 yılında Rahmetli babamın cenaze namazında karşılaştım. Yanımızda Cumhur Çuhadar kardeşimizde vardı. Ona, Cumhur Efendi, gençler olarak bilmenizi isterim. O yukarıdaki top sahası Necdet Efendinin yardımı ile alınmıştır. Bu Caminin mimberi, avizeleri, aşağıdaki Caminin pencere pimapenleri şimdi namazını kıldığımız Hacı Ali Efendi tarafından karşılanmıştır dedi. Onlar söylemezler ama bilinmesi gerekir diye ekledi.

Seyir Terası’ndan sonra Çorakdüzü’ne geçip, top sahasını, spor salonunu ve diğer tesisleri gezdim. Top sahasının doğusunda iki iş makinası kazı yapıyordu. Bir kepçe de tribünlerin arkasındaki malzeme stokundan kamyona malzeme yüklüyordu. Ben saha genişletme ve stablize serme çalışması var diye düşündüm. Evvelki gün basında yer alan bir haberden, bu faaliyetlerin üstü örtülü maden işlemeciliği olduğunu öğrendim. İncelediğim kadarıyla tamamen bir hukuksuzluk söz konusudur. Arkadaşlar, biz Çorakdüzü’nün Bakanlıktan tahsis onayını alırken hukuksuzluk yapmadık. O alanda bir takım faaliyetler yapılabiliyorsa, bu geçmişte hukuka uygun olarak yapılan işlemler sayesindedir. Çorakdüzü hukuka uyulursa spor tesisleri, uyulmazsa ‘’bataklık’’ olur. Bu bataklık usulsüzlük yapanları girdap gibi içine çeker.

Çorakdüzü’nde yürütülen faaliyetler mutlaka Belediye Meclisinden geçmiş olmalıdır. Söz konusu karara bakılması gerekir. Yürütülen faaliyetler için alınan karar, hangi tanımlama adı altında alınmıştır. Şayet saha genişletme ve düzenleme çalışması için karar alınmışsa, sahadan çıkan hafriyatın Bentonit Madeni olarak bir fabrikaya gönderilmesi, görevin kötüye kullanılması demektir. Maden işletme ruhsatı olmayan bir sahadan alınan malzeme, hafriyat adı altında maden olarak nakledilemez. Ordu Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü olayı bütün ayrıntısı ile incelemeli, iş ve işlemlerin Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına geçmesi sağlanmalıdır. Kayıtlarda bir yanlışlık yapılırsa, konu Büyükşehir Belediyesinin Sayıştay tarafından denetlenmesi sırasında ortaya çıkacaktır.

Diğer yandan nakledilen Bentonit Madeninin, hangi ad altında gönderildiği, irsaliye fişinin olup olmadığı, para alınıp, alınmadığı, alınmışsa nasıl muhasebeleştirildiği incelenmelidir. Yapılan teknik inceleme sonucunda hafriyatın Bentonit Madeni olduğu kesinleşirse, parası Belediyenin kasasına giremez. Çünkü Belediyenin maden ocağı işletme ruhsatı yoktur. Bu durumda söz konusu paranın nereye yatırılması gerektiğine Müfettişler karar vermelidir. Genellikle bu tür soruşturmalarda alt kademeden bir kurban seçilerek fatura ona kesilir. Kurban kim olursa olsun, sorumluluk Belediye Meclisi Başkan ve Üyelerinindir. Görevin kötüye kullanılmasından dolayı uygulanacak para cezası, Belediye bütçesinden ödenmiş olsa bile, müsebbiplerine rücu edilmelidir. Vergimizden ceza parası ödenmesine rıza göstermemiz mümkün değildir.

Tahsis edilmesine katkıda bulunduğum Çorakdüzü Arazisi, sağlam hukuki temellere dayanarak kullanıma verilmiştir. Söz konusu arazi Hukuka aykırı kullanımlarla bataklık haline getirilmemelidir. Belediyeye olan vergi borcunu tam ve zamanında ödeyen bir mükellef olarak, vergimin hukuk kuralları içinde harcanıp, harcanmadığını takip etmek, duyarlı bir yurttaş olarak görevimdir. Belediye yönetimine seçilerek, irademizi temsil etme yetkisi verdiğimiz tüm seçilmiş görevlilere başarılar dilerim. Kamu görevlileri için en sağlam yol gösterici Hukuktur. Hukukun gösterdiği doğru yoldan ayrılmamaları en içten dileğimdir.

(01, Haziran, 2024-Ankara)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —