TARİH SÜMERLİLER İLE BAŞLAMIŞTIR
Necdet Topçuoğlu
Tarihi öğrenmeye, bugün kaybettiğimiz ünlü Sümerolog, Muazzez İlmiye Çığ Hocanın eserlerini okuyarak başlamayanlar, çok önemli bir dayanaktan yoksun kalmış olurlar. İnsanların doğru bilgi edinmelerini engelleyen en önemli husus, önyargıdır. Ön yargılarını yenemeyen insanların gerçeğe ulaşmaları mümkün değildir.
Saplantılara esir olmayan insanlar, Muazzez İlmiye Çığ Hocanın kitaplarını okuduğunda, kafalarında karanlık kalan birçok husus aydınlanacaktır. Aydınlanma, okuduklarımıza esir olmadan, öğrendiklerimizi sorgulamakla başlar. Doğru bilgileri öğrenmede bağımsız düşünce önemlidir. Bağımlı düşüncenin sorgulama ve kabul pencereleri kapalıdır. Halbuki, her açılan yeni pencere bilgi zenginliği için yeni bir imkandır.
Ön yargılardan arınmış, özgür ve bağımsız bir düşünce ile, Muazzez İlmiye Çığ’ın kitaplarından alınmış aşağıdaki bilgileri yorumlamanızı ve sorgulamanızı dilerim. Anısına saygıyla bilgilerinize sunuyorum.
1-Temmuz ayının, Sümer Çoban Tanrısı Dumuzi’ nin adından geldiği ifade edilmektedir.
2- Sümer Tabletlerinde Havva adının, Eski bir Mezopotamya dilinde ”yaşatan kadın” anlamına geldiği ve bunun da kökeninin, Sümer mitolojisinde, hastalık geçiren bilgelik tanrısı Enki’yi tedavi eden 7 tanrıçadan biri olan, tanrının kaburgalarını iyileştiren tanrıça Ninti olduğu yer almaktadır. (Ninti: kaburga kadını, ‘nin’ aynı zamanda hayat anlamına geliyor, ninti ise hayatın kadını, Can veren Kadın anlamına gelmektedir).
3- Adem kelimesinin, Aramice Adamo, başka bir Mezopotamya dilinde Ha-Adamo olarak geçtiğini ve Sümerce de ”Kırmızı toprak” anlamına geldiği ifade edilmektedir.
4- Eski Sümer de çok yaygın bir inanış olan ve İbrani dinlerinin de kökeni olan Ay Tanrı kültürünün, İngilizcede şu an kullanılan haftanın isimlerine kaynaklık ettiği söylenmektedir. (Monday: Ay’a tapılan gün, Saturday: Saturn Gezegenine tapılan gün, Sunday: Güneş’e tapılan gün.)
5- Arap yarımadasında lakabı Allah olan Ay Tanrısı ‘Sin’in adının ”Bilgelik Kralı” anlamına geldiği ifade edilmektedir.
6- İslamda, Kuranın Lehv-i Mahvuz da saklandığı inancının kökeninin Sümer mitolojisi olduğu söylenmektedir.
7- Kur’anda geçen "Adn cenneti" kavramının kökeninin, İran Veda inancı olduğunu.
8- Mahşerde insanların üzerinden geçeceği anlatılan ‘Sırat Köprüsü’nün kökeninin İran efsaneleri olduğu anlatılmaktadır.
9- Arkeoloji ve Tarih bilimlerinin elde ettiği günümüze kadar ki verilere göre, dünya medeniyetinin kökeninin Eski Yunan değil, Eski Yunan’ı da etkileyen Sümer kültürü olduğu söylenmektedir.
10- Sümerler’deki, tanrılar hiyerarşisinin zamanla, ilahi olduğu söylenen İslam ve Musevilikte cinlere ve meleklere dönüştüğü söylenmektedir.
11- Nuh tufanının kökeni de yine Sümer Mitolojisine dayanmaktadır. (efsaneye göre, tanrılar, insanların çoğalmasından o kadar rahatsız olmuşlar ki, 4 tanrı karar alıp insanları bir tufan ile öldürmeye karar vermişler. Bilgelik tanrısı Enki, bunu duyunca, Şuruppak şehrinde yaşayan Utnapiştim’e duvar arkasından tufan olacağını, bir gemi yapıp içine ailesini, akrabalarını, sanatçıları, çeşitli hayvanları
ve otları almasını söylemiştir. Utnapiştim, gemiyi 7 günde yapar. Sonra tufan başlatılır, tufan o kadar güçlü oluyor ki tanrılar bile yüksek yerlere çıkar, sonunda 6 gün 6 gece süren tufan biter ve gemi Nisir dağına oturur, Utnapiştim üç kuş gönderir. Güvercin geri döner, sonra kırlangıç salar, o da geri döner, saldığı kuzgun gelmeyince inip, tanrılara adaklar adarlar.) (tarihi kayıtlara göre
mezopotamya da Fırat, Dicle ve bunların birleştiği Şattu’l Arap, sayısız kere taşmış ve yerleşim yerlerini ortadan kaldırmıştır.)
12- Yüksek yüksek Babil kulelerini Babilliler’in, yıldızlardaki tanrılara ulaşmak için yaptıkları söylenmektedir.
13- Sümer tapınaklarında, tanrı namına seks yapan rahibelerin, diğerlerinden ayırılabilmeleri için başlarını örttükleri ifade edilmektedir. (İ.Ö. 1500’lerde bir Asur Kralının, yaptığı bir Kanunun 40. maddesi ile evli kadınların ve dulların da başlarını örtmelerini zorunlu kıldığını, fakat diğerlerinin örtmesi durumunda ceza alacağını. 29. Madde.)
14- Mekke'de ki Kabe'nin ilk olarak Ay Tanrısı ‘Sin’e tapınmak amacı ile yapıldığını ve Kabe’nin, Tanrı Sin’e adanmış en büyük mabet olduğu ifade edilmektedir.
15- Hilal’in Ay Tanrısının simgesi olduğu ve Hilal’in halen İslam ülkelerinin birçoğunun bayrağında yer aldığı ifade edilmektedir.
16- Ay Tanrısına tapmak için Sümerliler’in, büyük Zigguratlar yaptırdıklarını, ibadet günlerini belirlemek için gökyüzünü incelerken 1 yılın 365 gün olduğunu, yılı ayın çevrimine göre aylara böldüklerini, ayın çevrimine göre aya bağlı yılın her yıl 10 gün beriye geldiğini. Kısaca Tarihin Sümerlerle başladığını ve monoteizmin kaynağının Sümer efsaneleri olduğu bilgileri yer almaktadır.
Yer Küre üstünde bulunan her tarihi kalıntı, insanlık tarihini biraz daha eskiye götürmektedir. Bunun sonu yoktur. Ancak daha eski kaynaklar bulunana kadar, eldeki en eski kaynak tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. İnsanoğlunun ne uzaydaki ileri dönük araştırmaları, ne de tarihi kalıntılardaki geriye dönük araştırmaları son bulmayacaktır. Sümerler konusunda bizi aydınlatan ve 110 yaşında bugün vefat eden, ünlü kadın Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Hocamıza rahmet diliyorum. Işıklar içinde uyusun.
(18, Kasım, 2024-Ankara)