Tarih: 08.07.2024 23:17

TRAC Ordu Şubesi Afet ve Acil durumlara hazırlanıyor!

Facebook Twitter Linked-in

TRAC Ordu Şubesi Afet ve Acil durumlara hazırlanıyor!
Ahmet BAYRAK/ALTINORDU (Ordu), (OBA)ÖZEL HABER
3107m Rakımlı Karagöl Afet ve Acil Durum Role istasyonun Güneş Enerjisi ile çalışan enerji kaynağına “RES - Rüzgâr Enerjisi” ilavesi yapıldı.
TRAC Ordu Şubeleri TAMP-Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde Afet ve Acil durumlarda kesintisiz haberleşmenin sağlanması ve haberleşme altyapılarını güçlendirmeye devam ediyor. 3107m Rakımlı Karagöl Afet ve Acil Durum Role istasyonunda yapılan Deprem veri aktarma istasyonunun Güneş Enerjisi ile devam eden enerji kaynağına “RES - Rüzgâr Enerjisi” ilavesi de yapıldı. Böylelikle Kurulu sistem güneş olmasa dahi sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilecek. 


Bilgisayar ve yazılım mühendisi Belerus’lu (EW1EM Çağrı Kodlu) Amatör telsizci. Evgene Mezin, ekiplerle beraber Karagöl yaylasına çıkarak sistemin kurulumunu ve çalışmasını yerinde inceleyerek ülkeler arasında afet ve acil durum konusunda bilgi alışverişinde bulundu.
TRAC Ordu Şubesi Başkanı Hüdaverdi Güneş; Afet ve Acil durumlarda kesintisiz haberleşmenin sağlanması ve haberleşme altyapılarını güçlendirmeye devam ediyoruz. Haberleşme Sistemlerine olası acil durumlarda kesintisiz enerji sağlanması hususunda başlatmış olduğumuz ilk çalışma 3107m Rakımlı Karagöl Afet ve Acil Durum Role istasyonunda yapıldı.

 

 Karagöl zirvesinde yaptığımız çalışmalara Ordu ve Giresun’dan 10 kişilik teknik ekip katıldı.” 
Güneş Enerjisi’ne ek olarak Rügar Enerji kaynağı eklendiğini belirten Güneş, “Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı bölgesine yönelik kurmuş olduğumuz Afet ve Acil Durum Telsiz role istasyonu ile Deprem veri aktarma istasyonunun Güneş Enerjisi ile devam eden enerji kaynağına “RES - Rüzgâr Enerjisi” ilavesi de yapıldı. Böylelikle Kurulu sistem güneş olmasa dahi sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilecektir.  Çok büyük emekler verilerek yapılan ve geniş alan içerisinde haberleşme imkanı sağlayan Çok zor doğa şartları ile karşı karşıya olan bu istasyonun kurulum ve işletilmesindeki zorluklar, uygulanan teknikleri konusunda bilgi aldı. Öğrendiklerinin çok değerli olduğunu, takdirle karşıladığını belirtti. Bu çalışmaya ayrıca; Ordu ve Giresun’dan 10 kişilik teknik ekip katılmıştır.” 


TRAC olarak çalışmalarına bir yenisini daha eklediklerini söyleyen Ordu Şube Başkanı Güneş, “Kamu Yararına Çalışan dernekler arasında yer alan kısa adı TRAC olan “Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti”, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) içerisinde yer alan ve aynı zamanda “destek çözüm ortağı” sıfatıyla yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Birçok kamu kurum ve kuruluşuyla işbirliği protokolleri bulunan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na da (AFAD) Çözüm Ortağı sıfatıyla kesintisiz Telsiz haberleşmesi desteği veren Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Kurulu bulunan Telsiz Role Sistemleri ve bunları kullanabilen eğitimli/lisanslı Telsiz operatörleri, olası yangın, sel ve deprem gibi büyük felaketlere karşı göreve hazır.


Afetlerde iletişim bakımından ilk 72 saatin önemine dikkat çeken Başkan Güneş, “Afetlerde GSM operatör iletişim sistemlerinin ilk saatlerde yoğunluk ve teknik aksaklıklar nedeni ile kullanılamıyor olması gerçeği ile Afetlerin altın saatleri olarak adlandırılan ilk 72 saatte sistemlerimiz aktif olarak ilgili protokoller gereği kamunun hizmetinde görev yapmaktadır. 
Sistemin Planlanması ve kurulumu tamamen gönüllü üyelerimiz tarafından yapılmaktadır. Her meslekten gönüllülerin olduğu bu hobi içerisinde sizler de gönüllü olabilirsiniz; Amatör Telsizci, kendi devletlerinin verdiği lisanslarla, yurt içi ve yurt dışı ile Telsiz Cihazları ile haberleşen, Haberleşme sistemleri konusunda araştırma ve geliştirme yapan, aynı zamanda da bunu hobi olarak yapıp bundan hiçbir menfaat sağlamayan kişilere verilen addır. 

Amatör telsizcilik için, aynen sürücü belgelerinde olduğu gibi, bir belge alınması kanuni zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun nedeni Amatör Telsiz istasyonu işletebilmek için belirli bir bilgi birikimi bulunmasının gerekliliğidir. Telsiz operatörü olmak için temel elektronik, istasyon işletime bilgisi, kanun ve yönetmelikler gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Olağan zamanlarda Hobi olarak icra edilirken Olağan üstü zamanlarda ise yetişmiş Haberleşme gönüllüsü olarak da görev yapmaktadırlar.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —